Balai Islam KUAZ

zwani.com myspace graphic comments
Myspace Islam Graphics
Salam Alaik to all visitors of this blog. May the contents of this blog benefit you. Insya Allah. Any enquiries or suggestions please send it to: balaiislamkuaz@ymail.com


Hari ini adalah milikku

Waktu Solat


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Al-waqt

Digital Clocks & MySpace LayoutsKeluarga Balai Islam KUAZ

Dalam proses pengemaskinian


zwani.com myspace graphic comments
Islam Graphic CommentsMutiara Ilmuan

Take time to THINK. It is the source of power

Take time to READ. It is the foundation of wisdom

Take time to QUIET. It is the apportunity to seek God

Take time to DREAM. It is the future made of

Take time to PRAY. It is the greatest power on earth
Pimp My Profile


~Munaqasyah~
zwani.com myspace graphic comments
Myspace Islam Graphics~Allah in my heart~


~Tetamu~

free counter


~Munajatku~
archives

September 2008
October 2008
November 2008
December 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
July 2010~Layar~

iluvislam
Grapesnasyid
IslamOnline
MuslimDiary
SaifulIslam~Balai Islam UM~

Balai Islam KK1
Balai Islam KK3
Balai Islam KK4
Balai Islam KK7
Balai Islam KK12
Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Dapatkan Mesej Bergambar di Sinicredits

. . .
skin by: Jane
Monday, June 15, 2009 @ 5:02 PM
Mimpi seorang gadis

MIMPI SEORANG GADIS

Untuk Renungan Bersama..... .

Bismillahirrahm anirrahim

Rakaman ini dipetik dari program Motivasi Pagi -TV 3 (6.30pagi)

oleh

Ustazah Noorbayah Mahmood
Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yangamat sangat.


Lalu Rasulullah menegurnya.'Wahai anakku, kenapa wajahmu menampakkan kamu sedangkesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?'Lalu gadis malang ini pun menceritakan hal yang berlakupadanya :- 'Ya, Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpikuitu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini.'Balas gadis tadi.'Jika tidak jadi keberatan, ceritakanlah mimpimu ituwahai anakku.'Rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadistersebut.'Aku bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka.Keadaannya amat menyedihkan.


Ibuku meminta diberikan airkerana dia amat dahaga kerana kepanasan api neraka itu hingga peluh tidak sempat keluar kerana kekeringan sekelipmata.' Gadis itu berhenti seketika menahan sebak. 'Kemudian ku lihat di tangan kirinya ada seketul kejudan di tangan kanannya ada sehelai tuala kecil. Beliaumengibas-ngibaskan kedua-dua benda tersebut untuk menghalangapi dari membakar tubuhnya. Lantas aku bertanya ibuku,kenapa dia menerima balasan sebegitu rupa sedangkan ketika hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaranislam dan isteri yang taat kepada suaminya?Lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia amatbakhil. Hanya dua benda itu sahaja iaitu seketul keju dansehelai tuala kecil pernah disedekahkan.


Lalu aku terus mencari ayahku. Rupanya beliau berada disyurga dan sedang menjamu penghuni syurga dengan makananyang lazat dan minuman dari telaga nabi.Ayahku memang amat terkenal kerana sikapnya yang dermawandan kuat beramal. Lalu aku bertanya kepada ayahku.'Wahai ayah, ibu sedang kehausan dan menanggung azab dineraka. Tidakkah ayah ingin membantu ibu sedangkan di duniaku lihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama'Lalu dijawab oleh ayahnya.


'Sesungguhnya beliau dan semua penghuni syurga telah dilarang oleh Allah dari memberiwalau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk kebakhilan yang dilakukan ketika di dunia'Oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku,aku lantas menceduk sedikit air mengguna tapak tanganananku lalu dibawa ke neraka.Belum sempat air tersebut mencecah bibir ibuku, api nerakatelah menyambar tanganku sehingga melecur.Seketika itu juga aku tersedar dan mendapati tapak tangankumelecur teruk.


Itulah sebabnya aku datang berjumpa engkau yaRasulullah.' Panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidakhenti-henti mengalir di pipi.Rasulullah kemudian meletakkan tongkatnya ke tapak tangangadis tersebut lalu menadah tangan, berdoa memohon petunjukdari Allah. Jika sekiranya mimpi gadis tersebut adalah benarmaka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dansemua umat Islam.Lalu berkat kebesaranNya tangan gadis tersebut sembuh.


Rasulullah lantas berkata, 'Wahai anakku, pulanglah...Banyakkan bersedekah dan berzikir dan pahalanya kau berikankepada ibumu. Mudah-mudahan segala dosanya terampun.
INSYALLAH''

WAR-WARKANLAH KPD SELURUH UMAT MUHAMMAD UNTUK SECEBIS PEDOMAN AGAR TIDAK MENGAMAL SIKAP KEBAKHILAN TERHADAP SESAMAMANUSIA..... ......SEBARKANLAH.........

Labels: